8 tips voor een betere balans tussen werk, privé en jezelf
Na zo’n 17 jaar ondernemen hebben wij inmiddels een aardige balans gevonden tussen werk en privé. Maar dat viel niet mee! In de loop der tijd zijn we echt wel met onszelf geconfronteerd, maar daar hebben we ontzettend veel van geleerd. Hoe dat ging, lees je in de blog Neem eens een balansdag …. of twee!
Hier zetten we 8 tips op een rij die ons geholpen hebben:
1. Accepteer dat het in het begin bikkelen is
Je hebt je zekerheid opgezegd en wil een succes maken van je bedrijf. Dat vergt nogal wat van je! Accepteer dus dat je de eerste paar jaar veel tijd en energie in je onderneming moet steken. Als je je daarbij neer kunt leggen, scheelt het al een hoop stress.
2. Maak goede afspraken met je omgeving
De eerste tijd zal het echt aanpoten zijn en zullen ze het soms zonder jou moeten stellen. Maar er zijn natuurlijk grenzen! Spreek bijvoorbeeld af dat je sportavond heilig is en voor geen enkele klant zal wijken. Of dat je tijdens het eten altijd je telefoon weglegt. Plan gezins-tijd in: neem bijvoorbeeld op zondag geen telefoontjes aan, maar luister alleen op een moment dat het jou uitkomt je voicemail af. Vraag je omgeving ook om je daaraan te houden. Vooral kinderen zijn daar erg goed in ;-)
3. Planning is essentieel
Maak een goede planning en houd je daar aan. Plan je dag nooit meer dan 70% vol, dan heb je altijd ruimte voor eventuele onvoorziene spoedklussen. Werk bijvoorbeeld met time blocks. Dan reserveer je een bepaalde tijd voor een taak en laat je je ondertussen niet afleiden door telefoontjes, mail of andere zaken. Als je je kan concentreren, ben je veel sneller klaar!
4. Stel prioriteiten en voorkom energielekken
Begin elke dag met het stellen van prioriteiten. Wat moet vandaag af en wat kan ook morgen? Houd je daar ook aan en laat je niet door de buurman die om een praatje verlegen zit, van je eigen prioriteiten afhouden. Vergeet daarbij niet dat een prioriteit ook persoonlijk kan zijn, bijvoorbeeld dat je om 16 uur weg wilt om de voorstelling van je dochter te zien.
Kijk naar wat jou energie geeft en wat niet. Kan jij er na dat praatje met de buurman weer helemaal tegenaan? Doe het dan wel. Maar voel jij je na zo’n gesprek helemaal leeg of heb je moeite om je weer te concentreren? Wimpel hem dan snel af!
5. Werk efficiënt
Combineer klusjes waar mogelijk. Vraag bijvoorbeeld of iemand in de ochtend je telefoontjes wil aannemen of laat je voicemail inspreken en bel ’s middag terug als je toch onderweg bent in de auto (handsfree!). Bekijk je mail 2x per dag en kijk wat je direct kan oplossen, wat kan wachten en wat iemand anders kan doen. Soms is het al opgelost voor je terug kan bellen of mailen!
6. Vraag hulp
Een valkuil van veel ondernemers: alles zelf willen oplossen. Dan komt dus ook alles op jouw bordje terecht….. Zorg in plaats daarvan, dat je niet onmisbaar bent. Geef personeel een stukje van jouw verantwoordelijkheid. Kijk naar ieders kwaliteiten en delegeer wat jou veel tijd kost of wat energie vreet. Vraag hulp, dat is geen zwakte maar een kracht!
Werk je alleen, vraag dan hulp vanuit een andere hoek. Ga sparren met andere ondernemers, help elkaar. Of vraag hulp aan een (business-) coach. Heb het lef om je te laten coachen, je zal er geen spijt van krijgen!
7. Strategie houdt je op het juiste pad
Strategische sessies houden je op het juiste pad: Is jouw stip op de horizon nog duidelijk? Heb je voor jezelf helder waar je over 5 of 10 jaar wilt staan? Lig je nog op koers? Zonder visie, geen koers. Als je weet waar je naar toe wilt, zowel zakelijk als privé, kan je daarop bijsturen. Dat geeft rust en resultaat.
8. Heb het lef om keuzes te maken
Soms lijkt het alsof je te veel moet doen. Maar je hebt altijd een keuze, dat idee alleen al kan lucht geven. Ga weer ondernemen vanuit je kracht in plaats van vanuit stress. Maak keuzes vanuit jouw passie en intrinsieke motivatie.
Keuzes maken vraagt wel om lef: Heb het lef om je organisatie anders in te richten als dat jou rust geeft. Heb het lef om ‘onder werktijd’ te gaan sporten als jij daar productiever van wordt. Heb het lef om op vakantie te gaan terwijl je personeel doorwerkt. Zo geef je ook je personeel het goede voorbeeld door goed voor jezelf te zorgen!