WKR uitgelegd
Met ingang van 1 januari 2015 is de WKR verplicht voor alle ondernemingen. Dat heeft nogal wat gevolgen voor je administratie en personeel, het kan zelfs zo zijn dat de arbeidsovereenkomsten aangepast moeten worden. Begin dus op tijd!
Hieronder vind je een korte uitleg van de WKR. In de bijlage hebben we een overzicht opgenomen van de belangrijkste wijzigingen en meer uitleg over de WKR. De gevolgen zijn per onderneming verschillend, dus hier alleen de algemene uitleg. Uiteraard kunnen we je adviseren wat voor jouw onderneming de beste manier is om de WKR toe te passen, maar aan een advies op maat zijn wel kosten verbonden.
Wat verandert er?
In plaats van de bestaande regelingen en vrijstellingen komt er een algemene vrijstelling van 1,2% van de fiscale loonsom, de zogenaamde "vrije ruimte". Deze vrije ruimte geldt per concern, dus alle BV’s samen. Het maakt daarbij niet uit welke werknemer welke vergoeding krijgt. Betaal je aan vergoedingen meer dan die 1,2%, dan moet je over het meerdere 80% loonbelasting afdragen.
Kosten die onder de vrije ruimte (1,2%) moeten vallen zijn onder andere:
- Kerstpakketten
- Een fiets
- Een personeelsuitje
Daarnaast zijn er kosten die onbelast zijn. Voor deze kosten geldt een gehele (of gedeeltelijke) vrijstelling en deze hoeven dus niet binnen de vrije ruimte te vallen. Dit geldt onder andere voor:
- Reiskosten openbaar vervoer
- Kosten van opleiding en bijscholing
- Maaltijden bij overwerk
- Kosten eigen vervoer (tot 19 cent per kilometer)
- Vakliteratuur, inschrijving beroepsregister
Ten slotte is er het zogenaamde "noodzakelijkheidscriterium". Dat zijn verstrekkingen waarvan de werkgever vindt dat ze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de functie van de werknemer. Daaronder vallen:
- Gereedschap
- Computers (inclusief tablets)
- Mobiele communicatiemiddelen
Voordeel van de WKR is dat je de vergoedingen niet meer per werknemer hoeft te registreren. Eén keer per jaar reken je af met de belastingdienst. Het is daarom wel van belang dat vanaf 1 januari 2015 alle kosten die binnen de WKR worden gemaakt op één grootboekrekening worden geboekt. Voor meer tips verwijzen wij je graag naar de bijlage of neem contact op voor een advies op maat!