Wees extra alert op spookfacturen in de vakantie
In vakantieperiodes zijn malafide partijen extra actief om ondernemers geld af te troggelen met spookfacturen. Ze proberen misbruik te maken van ondernemers die vlak voor de vakantie ‘nog even snel' de rekeningen weg willen werken of proberen hun slag te slaan bij mensen die tijdelijk het werk overnemen van de vaste krachten.
"Ondernemers zijn vaak vanwege vakantiedrukte wat onoplettender bij het verwerken van de facturen. Oplichters maken daar gebruik van", waarschuwt Dirk van Loo van financieel-juridisch dienstverlener DAS. "Vaak zijn de factuurbedragen niet al te hoog, beneden de € 300. Door onvoldoende aandacht te besteden aan de facturen wordt een bepaald percentage van de spookfacturen betaald en dat is snel geld verdienen voor de fraudeur."
Wat is een spookfactuur?
Een spookfactuur is een als rekening ‘vermomde' aanbieding voor een product of dienst. Hierbij gaat het meestal om niet-bestaande softwarepakketten. Dat het om een aanbieding gaat, wordt pas duidelijk als de kleine lettertjes op de ‘rekening' goed worden gelezen.
Nepadvertenties
Naast spooknota's is ook het aanbieden van nepadvertenties een vorm van fraude die ondernemers handenvol geld kost. Hierbij wordt op slinkse wijze een advertentie of bedrijfsvermelding in bijvoorbeeld een internetgids zonder enig bereik verkocht. Als achteraf wordt ontdekt dat er door misleiding geld afgetroggeld is, dan lukt het bijna nooit om het geld terug te krijgen.
Laat instructies achter
"Voor de ondernemer blijft het zaak om goed op te letten en tijdens afwezigheid goede instructies achter te laten voor mensen die tijdelijk het werk overnemen van iemand die normaal gesproken de financiële zaken of advertentieverkoop regelt, zodat dit soort onnodige kostenposten kan worden voorkomen", zegt Van Loo.
Grote schadepost
Acquisitiefraude vormt een grote schadepost voor ondernemers. De Stichting Acquisitiefraude (SAF) schat dat het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks voor ruim 400 miljoen euro wordt benadeeld. Dit jaar wordt door de politiek hoogstwaarschijnlijk een wetsvoorstel ingediend om acquisitiefraude strafbaar te maken.
Bron: De Zaak, Auteur: Edwin Bouwman