072-5669116

Verplichte AOV voor ZZP-ers?

Vorige week kondigde minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan dat ze een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen wil invoeren. Deze nieuwe regeling maakt deel uit van een groter plan dat ervoor moet zorgen dat werkenden meer zekerheid hebben over hun inkomen.

Vangnet bij ziekte

De discussie over een verplichte AOV speelt al langer, maar is urgenter geworden omdat het aantal ZZP-ers in ons land sinds de coronacrisis flink is gestegen. De verplichte AOV moet ervoor zorgen dat zelfstandigen een vangnet hebben als ze ziek worden. Dat klinkt heel mooi, maar is in de praktijk niet voor alle ZZP-ers haalbaar.

Kritiek vanuit zelfstandigen

Een AOV kost een zelfstandige al snel zo'n € 200 (tot € 350) per maand aan premie. De uitkering in geval van ziekte ligt rond het bijstandsniveau. Dat maakt het voor starters of mensen die maar een beperkt aantal uur als ZZP-er werken niet altijd de moeite waard. Ook zijn er zelfstandigen die na een ongeval of ziekte voor zichzelf zijn begonnen en om die reden alleen een hele dure AOV kunnen afsluiten. Vanuit ZZP-ers is er daarom veel kritiek op de invoering van een verplichte verzekering. Zeker omdat er ook andere alternatieven zijn. 

Andere opties voor een AOV

Veel zelfstandigen hebben samen alternatieven opgezet of andere oplossingen gevonden. Zo kan je in een broodfonds of schenkkring stappen, waarin ZZP-ers samen sparen voor als één van hen ziek wordt. Of een AOV afsluiten waarbij je het eerste jaar van ziekte geen uitkering krijgt, zodat de premie lager uitkomt. Kom je om medische redenen uit op een hele hoge premie? Dan is er vaak nog de optie van een vangnetverzekering. Uiteraard zitten er ook nadelen aan deze opties.

Nadelen van de alternatieven

Een broodfonds of schenkkring keert meestal maar 2 jaar uit en is dus onvoldoende mocht je echt langdurig ziek worden. Heb je een AOV afgesloten waarin je in het eerste jaar van ziekte geen uitkering krijgt? Dan moet je wel zelf een spaarpotje hebben om die eerste maanden door te komen. En de uitkering van een vangnetverzekering is vaak maar 70% van het minimumloon, dat is erg karig als je hiervan een gezin moet onderhouden. Het hangt dus volledig af van jouw situatie welke vorm passend en haalbaar is.

Laat de keuze aan de ondernemer

Wij denken dat één uniforme regeling niet werkbaar is. ZZP-ers zijn er in alle maten & soorten en één verplichte verzekering past daar niet bij. Wij zijn niet tegen verplicht verzekeren, maar pleiten ervoor om zelfstandigen zelf te laten bepalen op welke manier zij zich verzekeren. Het kabinet zal uiteraard wel bepaalde voorwaarden opstellen waar zo’n verzekering aan moet voldoen.

De tijd zal het leren

Het kabinet gaat ervan uit dat deze nieuwe regeling uitlegbaar, uitvoerbaar en betaalbaar zal worden. De invoering laat waarschijnlijk nog meer dan een jaar op zich wachten, want de regeling moet nog uitgewerkt en goedgekeurd worden. Hopelijk zal de minister bij de uitwerking van de verplichte AOV rekening houden met de kritiek vanuit de ZZP-ers. De tijd zal het leren…

24-09-2024

Prinsjesdag Special 2024

Lees verder
06-05-2024

Check-in voorkomt burn-out

Lees verder
03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
Blijf op de hoogte