Twee alternatieven voor het DGA pensioen
De brief van staatssecretaris Wiebes over het DGA pensioen is er. Maar helaas wil dat nog niet zeggen dat we nu weten waar we aan toe zijn..... De staatssecretaris legt de kamer twee alternatieven voor met betrekking tot het pensioen in eigen beheer (PEB). Maar voor beiden geldt: vanaf 2017 is geen opbouw van pensioen in eigen beheer meer mogelijk.
Alternatief I: Afkoop
Eerst wordt het pensioen verlaagd tot het niveau van de fiscale voorziening. Dit gebeurt zonder heffing loonbelasting, vennootschapsbelasting en revisierente. Vervolgens komt er in 2017 eenmalig de mogelijkheid om het pensioen af te kopen. Daarbij wordt dan wel loonbelasting geheven over 80% van de (fiscale) waarde van het pensioen. Het resterende deel van het pensioen kan worden uitgekeerd aan de DGA. Je kan er ook voor kiezen om niet af te kopen. Dan blijft het opgebouwde pensioen staan onder de complexe regelgeving die nu geldt.
Alternatief II: Oudedagssparen in eigen beheer
Ook dit alternatief begint met het fiscaal geruisloos verlagen van het pensioen. Vervolgens wordt de fiscale waarde van het PEB inbracht in het oudedagssparen in eigen beheer (OSEB) en kan daar verder gespaard worden. Maar er wordt ook nog een subvariant genoemd, namelijk het invaren van het PEB in de OSEB zonder toekomstig sparen in de B.V.. Dit kan wel weer gevolgd worden door het afstorten van het OSEB saldo bij een professionele uitvoerder.
Hoe nu verder?
De staatssecretaris is geen voorstander van een combinatie van de alternatieven en legt de keuze bij de Tweede Kamer. Kiest de Kamer voor de afkoopvariant dan zal dit voor veel B.V.’s een bijna onmogelijke optie zijn in verband met de liquiditeit. Stel dat er bijvoorbeeld een fiscale voorziening van € 400.000 is, dan moet er een bedrag van € 166.400 aan loonbelasting worden afgedragen. De keuze voor variant 1 zal er dus waarschijnlijk voor zorgen dat er nog heel lang PEB onder de huidige complexe regelgeving blijft staan.
Ten slotte
Als de Tweede Kamer voor het krokusreces
een keuze maakt, dan zal de staatssecretaris in het voorjaar van 2016 een
wetsvoorstel voorleggen. Alleen dan kan de invoering op 1 januari 2017 worden
gehaald.
Welke variant het uiteindelijk gaat worden,
de partner van de DGA zal moeten instemmen en wellicht worden gecompenseerd. En
wat te denken van een ex-partner? Kortom, we weten nog steeds niet waar het
naar toe gaat met het PEB, maar we houden jullie op de hoogte......