072-5669116

Prinsjesdag 2024

Prinsjesdag: de dag waarop de regering haar plannen en begrotingen voor het komende jaar presenteert. De gevolgen zijn voor iedereen merkbaar, ook voor jou als ondernemer. Welke wijzigingen hebben impact op je financiële situatie of zelfs op je bedrijfsvoering? We hebben de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet in deze PDF en hieronder.

Verhoging aangrijpingspunt toptarief

Het beginpunt van het toptarief in box 1 (inkomen uit werk en woning) wordt verhoogd naar € 76.817 (dit was in 2024 € 75.518). Dit betekent dat belastingplichtigen minder snel in het hoogste belastingtarief vallen, wat vooral voordelig is voor middeninkomens.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling wordt verlaagd van 13,31% naar 12,7%.

Zelfstandigenaftrek

Zoals eerder besloten, daalt de zelfstandigenaftrek verder van € 3.750 naar € 2.470.

Terugdraaien verhoging box 2-tarief

Het box 2-toptarief wordt teruggedraaid van 33% naar 31%. Tot een inkomen van € 67.804 blijft het tarief gelijk aan vorig jaar (24,5%).

Tarief box 3

Het tarief blijft in 2025 36%, en het heffingsvrije vermogen wordt geïndexeerd van € 57.000 naar € 57.684.

Verlaagd btw-tarief kunst, cultuur, sport en hotelovernachtingen vervalt

Het verlaagde btw-tarief (9%) voor cultuur, media, logies (hotels, vakantiewoningen en stacaravans), boeken en sport vervalt per 1 januari 2026. Het algemene btw-tarief wordt dan toegepast en bedraagt 21%.

Overdrachtsbelasting

Het algemene overdrachtsbelastingtarief van 10,4% wordt per 1 januari 2026 verlaagd naar 8% voor woningen die niet voor eigen gebruik zijn bestemd. Deze verlaging geldt niet voor bedrijfspanden. Voor woningen die wél voor eigen bewoning zijn, blijft het tarief op 2%.

Zonnepanelen

Heb je zonnepanelen voor je bedrijf en lever je stroom terug aan het elektriciteitsnet? Let dan op, want de salderingsregeling eindigt op 1 januari 2027.

Op dit moment kun je als kleinverbruiker de stroom die je jaarlijks teruglevert, verrekenen met de stroom die je zelf gebruikt (salderen). Lever je meer stroom terug dan je verbruikt? Dan ontvang je een vergoeding. Na 2027 is salderen niet meer mogelijk. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe regeling waarbij het kabinet wil stimuleren dat je zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom zelf verbruikt, om zo de belasting op het elektriciteitsnet te verminderen.

Afschaffing giftenaftrek vennootschapsbelasting BV/NV

Vanaf 1 januari 2025 kunnen bedrijven geen giften aan goede doelen, zoals ANBI's, meer aftrekken van hun winst. Dit betekent dat giften voortaan worden gezien als winstuitkeringen, waarover je mogelijk belasting moet betalen in de vorm van dividend- en inkomstenbelasting. Dit geldt alleen voor BV’s en NV’s, voor andere rechtsvormen zijn er geen veranderingen.

WKR

Via de werkkostenregeling (WKR) kun je belastingvrij extra’s aan jouw werknemers geven, zoals een sportabonnement of nieuwjaarsborrel. De vrije ruimte bedraagt dit jaar 1,92% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het bedrag boven deze loonsom. Omdat hierover geen nieuwe informatie is verstrekt op Prinsjesdag, blijft de vrije ruimte in 2025 waarschijnlijk ongewijzigd.

Aanpassing gerichte vrijstelling OV

De gerichte vrijstelling voor OV-kaarten is verruimd. Als werknemers ook privé op kosten van de werkgever met het openbaar vervoer kunnen reizen en daarnaast zakelijk reizen, is dit gericht vrijgesteld binnen de WKR. Deze vrijstelling was eerder beperkt tot Nederlands openbaar vervoer, maar dit vervalt.

Motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s

Rijd je als ondernemer zelf, of rijdt je personeel, in een elektrische personenauto? Vanaf 2025 betaal je hiervoor motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Tot en met 2029 krijg je echter korting op deze belasting.

  • In 2024 betaal je geen motorrijtuigenbelasting voor je elektrische auto
  • In 2025 betaal je motorrijtuigenbelasting met 75% korting voor je elektrische auto
  • Van 2026 tot en met 2029 wordt deze korting 25%
  • Vanaf 2030 betalen elektrische auto’s het normale tarief voor motorrijtuigenbelasting

Let op: Na 2025 geldt de korting niet meer voor elektrische bestelbussen, andere voertuigen zonder uitstoot of plug-in hybrides. In 2025 is er nog wel een korting: 75% voor elektrische bestelbussen en 25% voor plug-in hybrides.

Bijtelling auto van de zaak

Werknemers die een auto van de zaak hebben en hier meer dan 500 kilometer per jaar privé mee rijden betalen bijtelling over de cataloguswaarde. Per 2025 stijgt de bijtelling voor volledig elektrische auto’s van 16% naar 17% over de cataloguswaarde tot € 30.000, voor het bedrag daarboven geldt het reguliere bijtellingspercentage van 22%, dat is ongewijzigd.

Eindheffing bestelauto

Als bestelauto’s door meerdere werknemers wisselend gebruikt worden, betaal je als werkgever € 300 eindheffing per jaar aan de Belastingdienst. Na jaren hebben ze dit nu verhoogd per 1 januari 2025 naar € 438 per jaar. Met ingang van 1 januari 2026 wordt dit jaarlijks geïndexeerd.

Thuiswerkvergoeding

De onbelaste thuiswerkvergoeding stijgt van € 2,35 naar € 2,40 per dag in 2025.

Lage-inkomensvoordeel (LIV) vervalt

Vanaf 1 januari 2025 wordt het lage-inkomensvoordeel (LIV) afgeschaft. Als werkgever ontvang je dan geen tegemoetkoming meer in de loonkosten. Het LIV wordt nog één keer in 2025 uitbetaald over de gewerkte uren in 2024.

Belastingvoordeel bij personeel met een arbeidsbeperking

De overheid wil ervoor zorgen dat mensen met een ziekte of arbeidsbeperking meer kansen krijgen op een baan in het bedrijfsleven. Heeft je bedrijf meer dan 25 werknemers? In sommige gevallen ben je dan verplicht om ook mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Voor kleinere bedrijven is dit vrijwillig.

Heb je een medewerker met een arbeidsbeperking in dienst? Dan kun je jaarlijks een tegemoetkoming ontvangen in de vorm van het Loonkostenvoordeel (LKV). Dit voordeel kan oplopen tot € 6.000 per kalenderjaar. Op dit moment geldt het LKV voor maximaal drie jaar, maar vanaf 1 januari 2025 geldt het LKV zolang de werknemer in dienst is.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), aanpassingen van voortzettingseis

Als je een onderneming erft of geschonken krijgt, krijg je te maken met de BOR. Door deze bedrijfsopvolgingsregeling kan je mogelijk belasting besparen. Daar zijn uiteraard wel regels aan verbonden. Zo krijg je te maken met de voorzettingseis, dat houdt in dat je het bedrijf minstens 5 jaar moet voortzetten. Deze eis wordt vanaf 1 januari 2025 verlaagd naar 3 jaar. Per 1 januari 2026 wordt de eis nog verder versoepeld waardoor je als bedrijfsopvolger eerder wijzigingen mag aanbrengen in de juridische structuur of bedrijfsvoering.

Earningsstrippingregel

De earningsstrippingregel is een renteaftrek beperking. De beperking houdt in dat rente  niet aftrekbaar is als het saldo van de verschuldigde en ontvangen rente meer is dan 20% van de winst, en meer dan € 1.000.000. In het Belastingplan voor 2025 zijn twee belangrijke wijzigingen voorgesteld op deze regeling. Namelijk de verhoging van de limiet van 20% naar 25% en strengere regels voor vastgoedbedrijven.

Let op: Bijna alle wetswijzigingen moeten nog worden goedgekeurd door de tweede en eerste kamer.

24-09-2024

Prinsjesdag Special 2024

Lees verder
06-05-2024

Check-in voorkomt burn-out

Lees verder
03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
Blijf op de hoogte