Eindejaarstips 2014
Eigen woning
- Als je je woning met overwaarde verkocht hebt en nog geen nieuwe woning koopt, dan is het handig om de overdrachtsdatum na 1 januari te plannen. Anders moet je de overwaarde meenemen in je vermogen, waardoor je 1,2 procent belasting betaalt boven de vrijstelling in box 3.
- Het tijdelijke lage Btw-tarief van 6 procent op arbeidskosten bij renovatie van bestaande woningen wordt verlengd tot juli 2015. Je verbouwing moet voor die tijd afgerond zijn om hiervan te profiteren.
Hypotheek
- Als je een kleine hypotheek op je woning hebt, dan kan je overwegen om die vóór 1 januari 2015 af te lossen. Dit betekent een lager vermogen in box 3. Bovendien betaal je minder tot geen huurwaardeforfait of eigenwoningforfait in 2015.
- Mocht je op het punt staan om een woning te kopen, dan kan het slim zijn om in 2014 de hypotheek te regelen. Niet alleen wordt de verhouding tussen de waarde van de woning en het inkomen verlaagd. Ook de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen daalt in 2015.
- Als je verwacht in 2015 minder te gaan verdienen, kan het voordelig zijn
om de hypotheekrente van de eerste zes maanden van 2015 vooruit te betalen. Je
aftrek kan dan hoger uitpakken dan wanneer je in 2015 de rente betaalt.
Vooruitbetalen kan ook in je voordeel werken als je belasting betaalt in box 3
of als je op dit moment een hypotheekrenteaftrek van 51,5 procent hebt. Die wordt
volgend jaar namelijk verlaagd naar 51 procent. (Je hypotheekverstrekker moet
wel toestemming geven om vooruit te betalen.)
- Tijdens een tijdelijke verhuur van een (tweede) eigen woning is de
hypotheekrente niet aftrekbaar. Als de huur eindigt, dan geldt de aftrek van
hypotheekrente weer. Deze regeling wordt afgeschaft per 31 december 2014, dus
laat huurovereenkomsten niet langer lopen dan dit tijdstip.
Schenken
- Tot en met 31 december 2014 kan je belastingvrij € 100.000 schenken aan kinderen, kleinkinderen of een derde. Het geld moet dan wel worden gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, aflossing van de hypotheek, het verbouwen van een eigen woning, de afkoop van erfpachtcanon of het aflossen van restschuld van de ontvanger. Als je vóór 1 januari 2015 de schenking overmaakt, is ook je box 3 vermogen lager.
- Deze tijdelijke verruimde schenkingsvrijstelling wordt niet verlengd. Vanaf 2015 gelden weer de normale vrijstellingen. Zo kunnen ouders hun kinderen (tussen 18 en 40 jaar) eenmalig 52.281 euro schenken als het geld gebruikt wordt voor een studie of een eigen woning.
Lijfrente
- Mocht je een pensioentekort hebben, stort dan nog in 2014 premies voor een lijfrentepolis of banksparen. De premies zijn in 2014 fiscaal aftrekbaar als ze ook in 2014 betaald worden.
Giften
- Donaties aan goede doelen kunnen aftrekbaar zijn als de instelling door de Belastingdienst aangewezen is als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Giften aan ANBI's zijn aftrekbaar als het totale bedrag hoger is dan 1 procent van je inkomen en minimaal 60 euro bedraagt. Donaties aan culturele ANBI’s mogen worden verhoogd met 25 procent, met een maximum van 5.000 euro per jaar.
- Het kan dus aantrekkelijk zijn om nog dit jaar een gift te doen of om die juist nog even uit te stellen tot volgend jaar, zodat je dan wel boven de drempel uitkomt. De maximale aftrek ligt overigens op 10 procent van je inkomen plus de verhoging van culturele ANBI’s. (De drempel en het maximum gelden niet als de schenking een periodieke uitkering is met een minimale looptijd van vijf jaar. De periodieke uitkering moet dan wel zijn vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst.)
Vooruitbetalen
- Vooruitbetalen kan in je voordeel werken als je belasting betaalt in box 3. Betaal nu de contributies, de vereniging van eigenaren, de sportvereniging. Zoals eerder vermeld, mag je ook de hypotheekrente voor een half jaar vooruit betalen. En als je nu een hypotheek oversluit en daarbij een boeterente moet betalen, is die boeterente fiscaal aftrekbaar. Wees slim en verminder zo de belasting op je vermogen
- Belastingaanslagen tellen niet als schuld voor box 3. Dus als je nog belastingaanslagen hebt ontvangen, betaal die dan ook vóór 1 januari 2015.
Bedrijven en DGA's
- De Werkkostenregeling: er is al veel over gezegd en geschreven, maar na 1 januari moet je echt alles op orde hebben. Zorg dus dat alles geregeld is, bijvoorbeeld het aanpassen van regelementen en contracten, het invoeren van een aparte grootboekrekening etc.
- Zorg ook dat je voorlopige aanslag niet te laag is, de rente over nabetalingen bedraagt sinds 2014 : 8%.
- Als DGA ontvang je een salaris uit loondienst. Het is fiscaal voordelig om dit salaris zo laag mogelijk te houden. Je betaalt over dit salaris namelijk inkomstenbelasting en die is hoger dan andere vormen van belasting zoals vennootschapsbelasting. Het is dus slim om je loon als DGA te beperken tot het "gebruikelijk salaris" (het door de Belastingdienst vastgestelde minimum).
- Hetzelfde geldt voor het opnemen van winst uit je onderneming. Het uitkeren van winst als salaris of dividend, wordt door de Belastingdienst gezien als inkomsten voor de ontvanger. Zoals hierboven beschreven is dat fiscaal niet aantrekkelijk. Door zo min mogelijk uit de onderneming te onttrekken voorkom je dat je hierover hoge belastingen moet betalen.
- Wil je toch dividend uitkeren? Doe het dan nog in 2014. Het tarief voor dit jaar is nog 22%, in 2015 gaat dit omhoog naar 25%.