072-5669116

Dit verandert er vanaf 1 juli

Vandaag (1 juli 2015) gaat de Wet werk en zekerheid in. Maar dat is niet de enige verandering voor ondernemers. Zo is de Wet aanpak schijnconstructies van kracht, gaat het minimumloon omhoog en gaat het tijdelijk verlaagde btw-tarief in de bouw terug naar 21 procent. Lees hieronder de wijzigingen:

Wet Werk en Zekerheid
De Wwz is de grootste wijziging voor bedrijven. Niet alle veranderingen worden tegelijk ingevoerd, een deel ervan gaat pas in 2016 in. De wijzigingen zitten voornamelijk in het flexrecht, het ontslagrecht en de werkloosheidswet.

Flexwerkers kunnen vanaf 1 juli na twee jaar in plaats van na drie jaar aanspraak maken op een vast contract. Bovendien geldt voortaan ook bij een tijdelijk contract van een half jaar of langer een aanzegtermijn en mag in tijdelijke contracten van zes maanden of korter geen proeftijd meer worden opgenomen.

Vanaf 1 juli is er ook een vaste ontslagroute. Als het ontslag plaatsvindt vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid, moet de werkgever dit via het UWV regelen. Bij ontslag om andere redenen loopt de route via de kantonrechter. Ook hebben alle werknemers vanaf 1 juli recht op een zogenoemde transitievergoeding, die in de plaats komt van de huidige ontslagvergoeding.

De maximale duur van de werkloosheidsuitkering wordt vanaf 1 januari volgend jaar geleidelijk teruggebracht. Wel zijn WW’ers al vanaf 1 juli 2015 verplicht om na een half jaar werkloosheid naar alle soorten werk te solliciteren, ook als het salaris of niveau lager zijn.

Wet aanpak schijnconstructies
De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) moet er vanaf 1 juli voor zorgen dat uitbuiting, onderbetaling en oneerlijke concurrentie worden tegengegaan. Dit komt vooral voor in sectoren waar veel buitenlandse werknemers actief zijn. Zij spreken vaak minder goed Nederlands en kennen de regels niet.

Door de zogenoemde ketenaansprakelijkheid voor loon, is straks niet alleen de werkgever maar ook de opdrachtgever verantwoordelijk voor het uitbetalen van CAO-loon. Op die manier kunnen werknemers die te weinig uitbetaald krijgen ook hun opdrachtgever aansprakelijk stellen. Constructies waarin werkgevers proberen om onder het minimumloon uit te komen zijn verboden. Bovendien wordt de opdrachtgever ook aansprakelijk bij misstanden.

Werkgevers mogen vanaf 1 januari 2016 ook niet meer een deel van het minimumloon uitbetalen als onkostenvergoeding of bedragen inhouden op het minimumloon. Werknemers moeten het volledige minimumloon uitgekeerd krijgen. Het loon mag met ingang van volgend jaar ook niet meer contant worden uitbetaald.

De Inspectie SZW gaat een zwarte lijst bijhouden van ondernemingen die de regels overtreden.

BTW-tarief bouw
Het BTW-tarief op arbeidskosten in de bouw bij het vernieuwen, herstellen of onderhouden van woningen was tijdelijk verlaagd van 21 naar 6 procent. Op 1 juli gaat het tarief weer omhoog naar 21 procent.

Het tarief was verlaagd om huizenbezitters te stimuleren meer geld in hun woning te steken, om zo de huizenmarkt en bouwsector een steuntje in de rug te geven. De bouwsector wil het lagere BTW-tarief graag behouden, maar het Ministerie van Financiën is niet van plan om de maatregel te verlengen nu de crisis voorbij is.

Bestuursverbod bij faillissementsfraude
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van een civiel bestuursverbod bij faillissementsfraude. Het wetsvoorstel regelt dat malafide bestuurders van failliete ondernemingen maximaal vijf jaar een bestuursverbod opgelegd krijgen. De beoogde ingangsdatum was 1 juli, maar de wijziging moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Het verbod kan worden aangevraagd door de curator van de failliete onderneming of door het openbaar ministerie en wordt vastgelegd in het Handelsregister. Hierdoor kan een malafide bestuurder zich niet meer inschrijven als bestuurder van een onderneming. Overigens mag iemand met een bestuursverbod nog wel een eenmanszaak oprichten

Minimumloon
Het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon worden twee keer per jaar aangepast aan de ontwikkeling van de gemiddelde cao-lonen in Nederland, namelijk op 1 januari en op 1 juli.

Vanaf 1 juli dit jaar bedraagt het wettelijk brutominimumloon voor werknemers van 23 jaar en ouder 1.507,80 euro per maand bij een voltijds dienstverband. Het nieuwe minimumjeugdloon loopt geleidelijk op van 452,35 euro bruto per maand op 15-jarige leeftijd tot 1.281,65 euro bruto per maand op 22-jarige leeftijd.

Nieuwe bouwregels
Per 1 juli gelden ook een aantal nieuwe regels voor bouwen. Zo moet de hoofdingang van een nieuwe gebouw straks altijd rolstoeltoegankelijk zijn. Ook moet de ruimte in een gebouw met een publieke functie voor 80 procent rolstoeltoegankelijk zijn en in winkels voor 60 procent.

Daarnaast worden de regels voor de bouw van studentenwoningen anders. Deze moeten nu nog een minimale oppervlakte van 18 vierkante meter hebben, dat wordt 15 vierkante meter. Ook zijn een balkon en fietsenrek niet langer verplicht.

24-09-2024

Prinsjesdag Special 2024

Lees verder
06-05-2024

Check-in voorkomt burn-out

Lees verder
03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
Blijf op de hoogte