072-5669116

De 5 valkuilen van de ZZP-er


Ondernemen is geweldig. Het is een uitdaging om met je passie je geld te verdienen en zo een mooi bedrijf op te bouwen. Helaas komt er meer bij kijken dan alleen het uitoefenen van je vak. Het is van groot belang dat je de randvoorwaarden goed hebt geregeld. Met onderstaande tips kan je de grootste valkuilen vermijden en kan jij je focussen op het hart van je onderneming!

1. Reserveren voor de belastingen
Bruto is niet hetzelfde als netto. Dat geldt zeker voor jou als ZZP-er. Ten eerste moet je 21 procent BTW in rekening brengen. Dat tikt lekker aan. Aan het eind van elk kwartaal ben je al gauw een paar duizend euro omzetbelasting verschuldigd. Dat geld moet je dus opzij zetten.  Aan het eind van het jaar wacht de aangifte inkomstenbelasting. Gaat je winst voorbij de grens van 15.000 euro, dan gaat langzaam maar zeker de meter lopen. Ook al heb je recht op zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling en misschien nog wat aftrekposten. Niks is zo vervelend als een blauwe envelop terwijl het geld al lang en breed is uitgegeven. Zet 20 tot 30 procent van je inkomsten opzij, dan zit je safe en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

2. Financieel vangnet
Fouten maken is menselijk en een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je onderneemt, loop je nu eenmaal risico's. In de meeste gevallen zal je privéverzekering de eventuele schade niet dekken. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dus noodzaak als je eigen baas bent. Of je ook een rechtsbijstandsverzekering nodig hebt, hangt af van de aard van je onderneming. Nog belangrijker: de helft van de ZZP-ers is niet verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Daar zijn natuurlijk veel redenen voor te verzinnen: mijn inkomsten zijn te laag, ik ben nooit ziek, etc. Dat kan je een paar jaar volhouden, maar tegen de tijd dat je voldoende verdient, zijn de voordelen echt groter dan de nadelen. Wil je je geld niet uitgeven aan een AOV-verzekering? Zorg dan voor een alternatief. Een reservepotje aanleggen waarmee je een half jaar financieel kunt overbruggen is een minimum.  Geld reserveren voor de toekomst moet sowieso een gewoonte worden. Want zonder klusbusje, om maar een voorbeeld te noemen, kan je niet op pad. En auto's, computers en andere dingen gaan nu eenmaal stuk, of je het leuk vindt of niet.

3. Wanbetalers
Niet of slecht betalende klanten is dé nummer 1 oorzaak van faillissementen. Ga maar na: je hebt maanden lang hard gewerkt en rekent op je geld. Misschien heb je wel allerlei materialen voorgefinancierd. Ondertussen lopen de gewone kosten door. Betaalt je opdrachtgever niet, dan zit je meteen met een fors financieel gat.  Geld reserveren, zoals eerder gezegd, voorkomt dat je meteen in de problemen zit. Maar met goed debiteurenbeheer was je waarschijnlijk beter af geweest. Ondernemen betekent dat je ook de vervelende klusjes moet doen. Zorg dus dat je administratie op orde is en stuur meteen een herinnering als de betalingstermijn is verstreken. Even nabellen kan ook geen kwaad: ‘wanneer kan ik het geld verwachten?'.

4. Appeltje voor de dorst
Het pensioen is het ondergeschoven kindje voor veel ZZP-ers. Maar bedenk wel: als je te laat begint met opbouwen, is het moeilijk om de achterstand in te halen. Dus vraag jezelf af hoe je je oude dag voor je ziet. Neem je huidige levensstijl als uitgangspunt. Ben je nu tevreden met weinig? Dan zal je na je pensioen ook niet veel nodig hebben. Maar hou je van het goede leven en ga je graag uit eten en op vakantie? Dan kan je niet vroeg genoeg beginnen met sparen. De overheid heeft verschillende fiscaal vriendelijke vormen van pensioensparen in het leven geroepen: een koopsom of lijfrente, banksparen of de fiscale oudedagsreserve (for). Laat je goed informeren en kies de vorm die bij je past.

5. Blijf vooruit kijken en denken
Kijk niet alleen naar de korte termijn, maar denk ook vooruit. Het kan nu wel fantastisch gaan, maar waar wil je over vijf jaar staan? Daar moet je nu al aan werken. Dat betekent dat je eventuele winst beter weer in je bedrijf kan investeren, dan er lekker luxe van te leven. De administratie lijkt altijd een vervelende klus, maar kan je ook veel inzicht geven. Aan de hand van de kwartaalcijfers moet je blijven bijstellen, sparren en vooruit kijken om uiteindelijk je doel te behalen.

Bron: De Zaak

24-09-2024

Prinsjesdag Special 2024

Lees verder
06-05-2024

Check-in voorkomt burn-out

Lees verder
03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
Blijf op de hoogte