Correctie btw voor privegebruik auto
Met ingang van 1 juli 2011 zijn de regels voor de btw-correctie privégebruik auto van de zaak gewijzigd. Over de eerste helft van het jaar moeten de oude regels worden toegepast en over de tweede helft de nieuwe regels.
In de laatste btw-aangifte van het jaar moet de btw over het privégebruik van de zakelijke auto worden betaald. Deze correctie bedraagt 12% van het bedrag dat voor de inkomstenbelasting of loonbelasting moet worden bijgeteld. Voor zuinige auto’s is dat 14% of 20% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Voor andere auto’s is dat 25%. De rechter heeft in juni 2011 beslist dat voor de btw geen rekening mag worden gehouden met deze verschillen. Volgens de rechter mag het laagste tarief worden gehanteerd. Dit zou echter een grote strop voor de schatkist betekenen, zeker als onder het laagste tarief het tarief van 0% voor elektrische auto’s wordt verstaan. In dat geval zou er dus in het geheel geen btw-correctieheffing meer plaatsvinden. Om dit te voorkomen is per 1 juli 2011 een nieuwe regeling ingevoerd.
De nieuwe regeling houdt in dat 19% btw moet worden betaald over de waarde van de feitelijk gereden privékilometers. Woon/werkverkeer wordt gezien als privé. Een juiste toepassing van deze regel is erg bewerkelijk, bovendien is er een rittenadministratie voor nodig. In plaats van deze ingewikkelde berekening mag ook een vast bedrag van 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm worden afgedragen. De nieuwe regeling geldt zowel voor de auto van de ondernemer als voor de auto die aan een werknemer ter beschikking is gesteld.
Een ondernemer die zijn privéauto voor zakelijke doeleinden gebruikt mocht 75% van de btw uit de brandstof- en onderhoudskosten in aftrek brengen. Die regeling is afgeschaft. Er moet wel een andere regeling komen, maar die was ten tijde van het schrijven van deze nieuwsbrief nog niet bekend.
De gevolgen van deze nieuwe regels zijn afhankelijk van individuele omstandigheden. Bij een laag privégebruik kan het zinvol zijn om toch een rittenadministratie bij te houden om de btw-afdracht te beperken. Wij helpen je graag om te bekijken wat in jouw situatie het gunstigste is!