BTW terugvragen op zonnepanelen, het kan alsnog!
Duurzaam ondernemen is één van de kernwaarden van BG accountants. Mede daarom hebben wij zonnepanelen op het dak van ons pand en stimuleren we klanten om hetzelfde te doen. Maar behalve duurzaam is het ook financieel aantrekkelijk. Heb je zonnepanelen en lever je stroom aan een leverancier? Dan ben je voor de Belastingdienst ondernemer. Dat betekent dat je de BTW op deze investering terug kunt vragen.
BTW terugvragen
De aanschaf en installatie van zonnepanelen wordt al langere tijd gestimuleerd met verschillende regelingen. Zo kan je de BTW (21%, een flinke kostenpost!) terugvorderen via de Belastingdienst. Je moet je dan wel aanmelden als ondernemer. Dat gaat heel simpel via de zogenaamde vereenvoudigde werkwijze zonnepanelen voor particulieren.
Niets doen heeft geen gevolgen
Je bent niet verplicht je aan te melden als ondernemer in dit geval. Als je je niet aanmeldt, krijg je van de Belastingdienst automatisch ontheffing van BTW-aangifte via een regeling voor 'kleine ondernemers'. Maar niets doen heeft wel één groot nadeel: je kunt dan ook géén BTW terugvragen over de aanschaf en installatie.
Onduidelijkheid
Lang was er onduidelijkheid over de termijn waarbinnen de aanvraag voor teruggave gedaan moest worden. Inmiddels heeft de Hoge Raad beslist dat de Wet op de omzetbelasting geen termijn kent voor het terugvragen door een startende BTW-ondernemer. Dat betekent dus dat alle particulieren die zonnepanelen op hun woning hebben, alsnog de BTW terug kunnen vragen. Uitleg over de procedure vind je op de pagina Eigenaren van zonnepanelen van de Belastingdienst.
Addertje onder het gras
Toch zal niet iedereen blij zijn met deze regeling. Degenen die al een verzoek om teruggaaf hadden ingediend dat door de Belastingdienst is afgewezen omdat het niet op tijd was, hebben botte pech. Als een afwijzing eenmaal vaststaat, kan dit niet meer teruggedraaid worden. Ook al was de afwijzing achteraf gezien niet terecht. Dat is de zogenaamde schaduwkant van de zonnepanelen…