Bestelauto van de zaak zonder bijtelling?
Een auto van de zaak zonder bijtelling of rittenadministratie. Het kan. Vooral als het om een bestelauto gaat. Dat scheelt een hoop gedoe!
Voor bestelauto’s gelden verschillende regelingen om de bijtelling te vermijden. Ook als de werknemer geen rittenregistratie heeft bijgehouden. We zetten ze op een rijtje:
- ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’: je kan de werknemer verbieden om privé gebruik te maken van de auto. Dit moet je wel schriftelijk vastleggen. De Belastingdienst heeft hiervoor een digitaal formulier opgesteld, te vinden op hun website. Dit geldt zowel voor personenauto’s als bestelauto’s.
- Als de werknemer de (bestel-) auto niet mee naar huis neemt, maar die op het bedrijfsterrein van de werkgever achterlaat, is bijtelling ook niet aan de orde.
- Als de bestelauto alleen maar geschikt is voor het vervoer van goederen. Er bestaat alleen nog wel onduidelijkheid over de uitleg van deze regel. Dus een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ is in dit geval geen overbodige luxe.
- Als de bestelauto steeds door verschillende bestuurders gebruikt wordt. Bij deze optie ben je als werkgever per bestelauto een vast bedrag van € 300 per jaar aan eindheffing loonbelasting verschuldigd.
Let op: blijf controleren
Verbied je de werknemer om privé gebruik te maken van de auto, dan moet je dat verbod dus schriftelijk vastleggen en je moet ‘voldoende toezicht houden op de naleving van dat verbod’. De werknemer is verplicht om de verklaring in te trekken (en dat aan de Belastingdienst te melden) als hij de auto toch privé gaat gebruiken. Maar als werkgever heb je een actieve meldingsplicht en controleplicht. Als blijkt dat de auto toch privé gebruikt wordt, kan je als bestuurder privé aansprakelijk worden gesteld voor de door de B.V. verschuldigde loon- en omzetbelasting.