072-5669116

Aanpassing pensioenontslag

Aanpassing pensioenontslagHet is een feit: de AOW-gerechtigde leeftijd zal stapsgewijs verhoogd worden. De eerste aanpassing is op 1 april 2012 ingegaan. Vanaf deze datum gaat de AOW in op de 65ste verjaardag en niet zoals hiervoor op de eerste dag van de maand waarin iemand 65 wordt. Welke gevolgen heeft dit voor de arbeidsovereenkomst?

In veel arbeidsovereenkomsten is een bepaling opgenomen dat de overeenkomst van rechtswege eindigt op de eerste dag van de maand waarin de werknemer 65 jaar wordt. Als dat het geval is, moeten die contracten worden aangepast, want leeftijdsontslag is namelijk alleen toegestaan wanneer de ontslagdatum samenvalt met de datum waarop het recht op de AOW-uitkering ingaat. En die ingangsdatum is dus per 1 april 2012 verschoven naar de 65e verjaardag. Als deze arbeidsovereenkomsten niet worden aangepast, zijn ze vanaf 1 april in strijd met de Wet Gelijke Behandeling op grond van Leeftijd bij arbeid (WGBL). Het is daarom slim om alle arbeidsovereenkomsten te laten eindigen op het moment waarop de norm AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt. Hiermee is dan gelijk ingespeeld op de verdere verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd in de komende jaren.

Is de overeenkomst niet aangepast aan de nieuwe AOW-ingangsdatum, dan kan de werknemer stellen dat het pensioenontslag nietig is. Is er in een CAO of arbeidsovereenkomst geen pensioenontslagbeding opgenomen, dan loopt je het risico dat de arbeidsovereenkomst ook na het bereiken van de 65-jarige leeftijd gewoon doorloopt. Ontslag is dan alleen mogelijk met wederzijdse goedkeuring of door het aanvragen van een ontslagvergunning. Het is daarom verstandig om nu te kijken hoe dit binnen jouw bedrijf geregeld is en waar nodig aan te passen.

24-09-2024

Prinsjesdag Special 2024

Lees verder
06-05-2024

Check-in voorkomt burn-out

Lees verder
03-04-2024

Flexibele arbeidsvoorwaarden, een mooie troef!

Lees verder
Blijf op de hoogte