ZZP-ers onvoldoende verzekerd
Uit onderzoek is gebleken dat veel ZZP’ers slecht verzekerd zijn tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Het onderzoek bevestigt het vermoeden dat al enige tijd bestaat; veel Zelfstandigen Zonder Personeel realiseren zich onvoldoende welke financiële risico’s zij lopen.
Het kenmerk van de ZZP’er is dat hij afhankelijk is van zijn eigen inspanningen om inkomen te vergaren. Als hem dan iets overkomt waardoor hij niet meer kan werken, dan zijn de gevolgen direct merkbaar. Er zijn geen collega’s die het werk kunnen overnemen. De financiële gevolgen van langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn groot. De ZZP’er heeft immers geen recht op doorbetaling van zijn loon of een arbeidsongeschiktheidsuitkering van de overheid zoals een werknemer heeft. Een ZZP’er zal daarom zelf voorzieningen moeten treffen om zijn financiële risico’s af te dekken.
Uit het onderzoek blijkt dat veel ZZP’ers te grote financiële risico’s lopen. En dat geldt niet alleen voor arbeidsongeschiktheid. Als dit risico niet goed is afgedekt, dan is de kans groot dat er ook onvoldoende voorzieningen zijn getroffen voor de situatie dat de ZZP’er overlijdt, of voor de situatie dat hij op latere leeftijd naast zijn AOW nog aanvullend inkomen wil.
Als belangrijke reden voor het ontbreken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt aangegeven dat deze verzekeringen te duur zijn. Dit is uiteraard een belangrijk argument, maar mag geen reden zijn om onverantwoorde financiële risico’s te lopen. Hoe groot deze financiële risico’s zijn, hangt af van verschillende factoren. Zo zijn er ZZP’ers in allerlei vormen en maten. Bouwvakkers, kappers, consultants, advocaten; ieder beroep brengt eigen risico’s en bijbehorende financiële gevolgen met zich mee. Daarnaast zijn de gevolgen ook afhankelijk van eventuele inkomsten van de partner of al opgebouwd vermogen in privé.
Om te beoordelen of er aanvullende voorzieningen nodig zijn, is goed inzicht in je persoonlijke financiële situatie noodzakelijk. Wij kijken graag samen met jou naar de situatie om te zien of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn!